U bent hier: Home / Actualiteit / Een boodschap van de Jetse psychosociale dienst (2)

Een boodschap van de Jetse psychosociale dienst (2)

Een boodschap van de Jetse psychosociale dienst, virtueel, omdat het persoonlijk contact even opzij geschoven is. Dit keer wil ze het hebben over de angst...

Lofrede op de angst

Omdat de dingen nu eenmaal zijn zoals ze zijn...

Sinds enkele weken beleven we een ongeziene situatie! In de geschiedenisboeken en de verhalen van onze grootouders vinden we er geen enkele gebruiksaanwijzing voor terug. We hebben niets om op terug te vallen en we kunnen op niets nog anticiperen.
In onze wereld waar denken, plannen en ontwikkelen de regel zijn, moeten we leren van dag tot dag te leven en de onzekerheid aanvaarden.

Die onzekerheid die ons ANGST INBOEZEMT.

Hoe zorgen we ervoor dat de angst geen deel van ons leven wordt?

Net als elke andere emotie, maakt angst deel uit van onze fundamentele noden. Ze heeft als taak het overbrengen van informatie en geeft ons aan dat er iets belangrijks aan de gang is waaraan we ons zullen moeten aanpassen.

Het voordeel van ongeziene situaties (een van de weinige), is dat onze emoties niet beïnvloed worden door gevoelens die gelinkt zijn aan gebeurtenissen uit het verleden, maar focussen op het ‘HIER EN NU’:
- de angst om ziek te vallen of het virus te verspreiden dwingt ons om thuis te blijven
- de economische angst dwingt ons om op een andere manier te werken
- de angst om gek te worden dwingt ons om los te laten…

LOSLATEN

De eerste dagen van quarantaine hebben ons gedwongen onze agenda die beheerst werd door werk, activiteiten van de kinderen, doktersbezoeken,…, in te ruilen voor een agenda met een rooster en vervolgens een wit blad.

Dat angstaanjagende, dreigende, witte blad betekent dat we ons leven ON HOLD moeten zetten en doet een primordiale vraag rijzen: ‘Wat doen we met die tijd die tot niets dient?’.

We zullen een nieuw verhaal creëren, zin, een nieuw ritme, inhoud, nieuwe manieren zoeken om te functioneren en met anderen samen te leven, we zullen anders kijken naar de kleine en grote dagelijkse gelukken.

De dag waarop de ‘oorlog zal afgelopen zijn’, waarop we opnieuw buiten kunnen, onszelf zullen terugvinden, zullen we nieuwe angsten ontdekken: de angst dat de ziekte zal terugkomen, want we zullen ons bewuster zijn van onze sterfelijkheid, maar waarschijnlijk ook de angst van de ‘drukke agenda’, de angst om opnieuw de pedalen te verliezen.

NIEUW EVENWICHT

Deze legitieme angsten zullen ons toelaten ons opnieuw aan te passen en een nieuw evenwicht te vinden, met meer respect voor de persoon die we hebben leren kennen (onszelf), voor onze omgeving, onze essentiële waarden,… We zullen ons bewuster zijn van het belang van menselijk contact, van het geluk tot een gemeenschap te behoren.

We zijn er ons van bewust dat alles breekbaar is, dat alles opeens kan kantelen… dat we van elk moment moeten genieten en het bewust beleven.

Deze bewustwording is misschien heftig, maar vergeet niet dat de menselijke evolutie een crisis nodig heeft en dat we, eens we van de shock bekomen zijn, zullen ontdekken dat er onverwachte mogelijkheden in ons schuil gaan en dat we ER STAAN – NU – LEVEND EN WEL!

De Jetse psychosociale dienst

Infonummer: 0800/14689
Infonummer FOD economie: 0800/12033
Slachtofferbegeleiding Jette : 02.423.14.50 – 02.423.14.54 – 02.423.14.56