U bent hier: Home / Actualiteit / Update coronavirus - 17.04 - verlenging van de maatregelen tot 3.05

Update coronavirus - 17.04 - verlenging van de maatregelen tot 3.05

Afgelopen woensdag 15 april besliste de nationale Veiligheidsraad om de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus te verlengen tot 3 mei.

Ter herinnering, de maatregelen trachten het aantal coronabesmettingen te beperken om zo te vermijden dat de opvangcapaciteit in onze ziekenhuizen overschreden wordt.

Concrete maatregelen

De maatregelen blijven van toepassing. De hoofdmaatregel is "Blijf thuis!". Enkel hoognodige verplaatsingen zijn toegestaan. U vindt de details op de officiële website: https://www.info-coronavirus.be/nl/faqs/.

Belangrijke verduidelijkingen

 • Alle collectieve gebedsmomenten, vieringen en bijeenkomsten zijn verboden, uitgezonderd begrafenisceremonies (in aanwezigheid van maximaal 15 personen, met een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon en zonder de mogelijkheid van blootstelling van het lichaam) en religieuze huwelijken (enkel in het bijzijn van de echtgenoten, hun getuigen en de bedienaar van de eredienst).
 • De voedingswinkels blijven open, mits respect voor de algemene maatregelen (afstand van 1,5 meter tussen klanten, behoud van dezelfde openingsuren die geldig waren voor de maatregelen en verbod op solden en promoties). De doe-het-zelfzaken en tuincentra mogen onder dezelfde voorwaarden opnieuw hun deuren openen.

 • Samenkomsten zijn verboden, behalve voor gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen, voor het beoefenen van een fysieke activiteit met 1 vriend(in) (mits respect voor de fysieke afstand van 1,5 meter) of om hulp te bieden aan kwetsbare familieleden. Het is dus verboden een bezoek te brengen aan familieleden of vrienden die niet onder hetzelfde dak wonen, ongeacht de reden (verjaardag, religieus of vrijzinnig feest,...).

 • Fysieke activiteiten en wandelingen blijven aangemoedigd, maar altijd met respect voor de social distancing. U moet in beweging blijven, dus niet op de grasperken gaan zitten bijvoorbeeld.

 • De crèches en scholen organiseren een gecentraliseerde opvang voor ouders die geen opvangmogelijkheden hebben.

 • De politie en de stadswachters zijn aanwezig op het terrein. Inbreuken worden beboet.

Wat moet u doen als u symptomen vertoont?

Als u de symptomen van een verkoudheid vertoont, hoest, koorts of ademhalingsproblemen:

 • Contacteer u huisdokter via telefoon.
 • Als u geen huisdokter heeft of hem niet kan bereiken, kan u het nummer 1710 bellen dat u zal doorverbinden met een arts die u zal zeggen wat u moet doen.
 • Bel niet naar het noodnummer 112 of naar de wachtdiensten, die beschikbaar moeten blijven voor andere patiënten.

Vragen?

Consulteer de informatiekanalen van de FOD Volksgezondheid, die regelmatig geactualiseerd worden:

 • de referentiewebsite: www.info-coronavirus.be
 • de sociale media: Twitter : @be_gezondheid / Facebook volkgsgezondheid
 • het contactcenter: 0800/14.689

Blijf goed voor uzelf zorgen... en voor de anderen!