U bent hier: Home / Participatie

Burgerparticipatie

Door de participatie van de bewoners, de verenigingen en de gemeente zijn deze nauw betrokken bij het project, vandaar de naam 'contract'. De bewoners worden geraadpleegd voor de beslissingen en aangemoedigd om actief deel te nemen aan de initiatieven en realisaties.

Om deel te nemen aan de uitwerking en/of de uitvoering van het programma, zijn er voor de wijkbewoners verschillende mogelijkheden voorzien binnen het wijkcontract:

  • De Algemene Wijkvergaderingen (AWV). Iedereen is er welkom. Ze vinden minstens drie keer plaats tijdens de uitwerking van het programma, minstens zes keer tijdens de uitvoeringsperiode en twee keer tijdens de operationele fase.
  • De Wijkcommissie (WiC). Deze bestaat (onder andere) uit inwoners en verenigingen die mensen uit de betreffende perimeter vertegenwoordigen. Leden worden benoemd op basis van een vrijwillige kandidatuur. De WiC bepaalt mee de doelstellingen van het duurzaam wijkcontract.
  • Informelere participatiemomenten. Deze vinden plaats doorheen het hele proces: 'diagnosewandelingen', workshops, projectbezoeken in andere wijken, permanenties in de openbare ruimte, feestelijke en ludieke activiteiten,...
  • Openbare onderzoeken en overlegcommissies. Er worden verschillende openbare onderzoeken en overlegcommissies georganiseerd door de gemeente tijdens de uitwerking en uitvoering van het programma. De omwonenden en betrokkenen kunnen hun mening geven tijdens deze onderzoeken en commissies.