U bent hier: Home / extra-paginas / Pedagogisch parcours Heymboschsite / Biodiversiteit / Gevlekte aronskelk (Arum maculatum)

Gevlekte aronskelk (Arum maculatum)

De gevlekte aronskelk heeft grote glanzend groene bladeren met zwarte vlekken. De bloemen van de aronskelk zijn bijzonder. Ze bestaan uit een bloeischede (bleekgroene hoorn), een bloeikolf (lichtpaars en knotsvormig) en een bloemkamer (verdikking onderaan de bloeischede).

 

Orde: Arales
Familie: Araceae
Geslacht: Arum
Bloeitijd: april - mei
Vruchtvorming: juli - augustus


Voortplanting

De bloemen zijn geordend in ringen: bovenaan de mannelijke bloemen omgeven door draadjes, onderaan de vrouwelijke bloemen. De gevlekte aronskelk plant zich voort door middel van kruisbestuiving. Om bestuivers aan te trekken, geeft de bloeikolf warmte af en verspreidt ze een geur van uitwerpselen, gelukkig amper waarneembaar door de mens. De insecten vallen in de bloemkamer en kunnen er pas weer uit wanneer de vrouwelijke bloemen rijp zijn om door de mannelijke pollen  - aangebracht door de insecten -  bestoven te worden. Dit fenomeen duurt maximum 72 uur. Het knotsvormige deel van de bloeikolf vormt nadien rode bessen, in het Frans ook wel “raisins de serpent” genoemd.

Opgepast: de bessen en de blaadjes van de gevlekte aronskelk bevatten calciumoxalaat en zijn uiterst giftig.