U bent hier: Home / Vrije tijd / Jetse bezienswaardigheden / De Sint-Pieterskerk

De Sint-Pieterskerk

De neogotische kerk op het Kardinaal Mercierplein herbergt een prachtig orgel die nog steeds muzikanten en muziekliefhebbers aantrekt.

Het orgelpunt van de Sint-Pieterskerk

De neogotische Sint-Pieterskerk van 1878-1880 was een ontwerp van architect Charles Demaeght. Het meubilair is ouder: zo dateert de stenen doopvont van 1597 en zijn de twee biechtstoelen vroeg-18de-eeuws. Het orgel kwam er pas in 1898, maar blijft tot op vandaag een onvergetelijke stempel drukken op deze kerk.

In 1896 geeft het toenmalige kerkbestuur aan de broers Adrien en Salomon Van Bever de opdracht een orgel te bouwen voor de nieuwe Sint-Pieterskerk. De keuze voor de orgelbouwende broers Van Bever lag enigszins voor de hand. Al vanaf 1880 leidden beiden hun bedrijf ‘Van Bever Frères’ in het nabijgelegen Laken. De instrumenten die ze leverden, sloten perfect aan bij de toen heersende romantische traditie. Het vak leerden ze dan ook bij niemand minder dan Hippolyte Loret en de wereldberoemde Parijse orgelbouwer Cavaillé-Coll. 

Op 4 april 1898 werd het orgel plechtig gewijd en ingespeeld. Het vakmanschap van de gebroeders Van Bever en de niet aflatende inzet van nog vele anderen hebben ervoor gezorgd dat ook 112 jaar na de bouw, het instrument nog altijd kan bespeeld, bewonderd en beluisterd worden. Zo wordt er elk voorjaar een orgelfestival georganiseerd waarop gedurende enkele zondagen op rij getalenteerde organisten het waardevolle Van Beverorgel bespelen.

De Kortenbergse orgelbouwer Jean-Pierre Draps, die de Van Bevertraditie voortzet, staat momenteel in voor het onderhoud van het orgel en voert een restauratie in fases uit.

 

Sint-Pieterskerk
Kardinaal Mercierplein – 1090 Jette