U bent hier: Home / Vrije tijd / Jetse bezienswaardigheden

Jetse bezienswaardigheden

Historische overblijfselen, opmerkelijke gebouwen of vreemde plaatsen,... Jette beschikt over een aantal bezienswaardigheden die de moeite zijn om te ontdekken tijdens een bezoek of een wandeling.

Abdij van Dielegem

De vroegere abtswoning van de Abdij van Dieleghem is het enige overblijfsel van de abdij, die werd opgericht in 1095. Momenteel vormt het prachtige gebouw niet enkel het toneel voor concerten en tentoonstellingen, maar herbergt het ook de gemeentelijke trouwzaal.

Abdij van Dielegem - Lees verder...

De Laarbeekchalet

De honderdjarige Laarbeekchalet staat in het gelijknamig bos dat samen met het Dieleghembos en het Poelbos het grootste deel van het Koning Boudewijnpark vormt.

De Laarbeekchalet - Lees verder...

De Sint-Pieterskerk

De neogotische kerk op het Kardinaal Mercierplein herbergt een prachtig orgel die nog steeds muzikanten en muziekliefhebbers aantrekt.

De Sint-Pieterskerk - Lees verder...

Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesgrot

Over heel Europa werden in het begin van de twintigste eeuw replica’s van de Lourdesgrot gebouwd, ook in Brussel. De bekendste is die van Jette, waar de kerk van de Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesparochie in 1913 werd opgetrokken.

Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesgrot - Lees verder...

De Smidse

Tot meer dan 40 jaar geleden werden in de Jetse smidse paarden aangespannen of kregen de dieren een stel nieuwe hoefijzers. Daarna stond het gebouw jarenlang te verkommeren door leegstand en verwaarlozing. Gelukkig greep de eigenaar, het Brussels Instituut voor Milieubeheer (BIM), net op tijd in en werd eind 2009 de restauratie van het voorhuis en van het waardevolle atelier afgerond. Net in dat atelier bevindt zich de eigenlijke smidse uit 1905.

De Smidse - Lees verder...

Withuis

Washington heeft zijn Witte Huis, Jette zijn Withuis, gelegen aan de Charles Woestelaan 183. Dit prachtige privé-eigendom was één van de eerste gebouwen langs deze verkeersader. De schrijver-dichter Jef Mennekens liet het bouwen in 1927.

Withuis - Lees verder...

De Wilg

Eén van de schaarse voorbeelden van landelijke architectuur in Jette is de Wilg. Dit restaurant, gelegen aan de Wemmelsesteenweg 162-164 en ook wel Wilgboerderij genoemd, dankt zijn naam meer dan waarschijnlijk aan de weg die de oude Merchtemse steenweg doorkruiste rond de 14de eeuw.

De Wilg - Lees verder...

Gallo-Romeinse villa

In 1859 publiceerde Louis Galesloot, een pionier van de Brusselse archeologie, een uitgebreid artikel over de provincie Brabant tijdens de Romeinse periode waarin hij gewag maakte van een Gallo-Romeinse villa in de omgeving van het Jetse Laarbeekbos. Het is pas tussen 1965 en 1967 dat het gebouw door leden van de ‘Geschied- en Heemkundige Kring van het Graafschap Jette’ kon gelokaliseerd worden in de Bosstraat.

Gallo-Romeinse villa - Lees verder...

De kleurrijke mozaïeken

Zowat 12 jaar geleden, maakten de eerste mozaïeken hun intrede in de Jetse straten. Ze gaven meteen een kleurrijke toets aan ons straatbeeld. De projecten waarbij bewoners, vzw's en andere organisaties de handen in mekaar sloegen, vormden enerzijds een artistiek project en anderzijds een sociaal project waarbij de ontmoeting centraal stond.

De kleurrijke mozaïeken - Lees verder...