U bent hier: Home / Vrije tijd / Jetse bezienswaardigheden / Abdij van Dielegem

Abdij van Dielegem

De vroegere abtswoning van de Abdij van Dieleghem is het enige overblijfsel van de abdij, die werd opgericht in 1095. Momenteel vormt het prachtige gebouw niet enkel het toneel voor concerten en tentoonstellingen, maar herbergt het ook de gemeentelijke trouwzaal.

Oude Abtswoning van Dielegem

De Oude Abtswoning van Dielegem is als gebouw beschermd sinds 1953. Dit complex in Louis XVI-stijl werd omstreeks 1778 gebouwd volgens het ontwerp van L.W. Dewez, eerste architect van Karel van Lotharingen. Het 'abdijpaleis' is een mooie, klassieke woning in witte steen, met binnenin een rijkelijk versierd interieur. Het complex omvatte verder een kerk, een klooster en een kapittel, die met de grond werden gelijkgemaakt op het einde van de 18de eeuw.

In deze Oude Abtswoning is het ‘Gemeentelijk Museum van het Graafschap Jette’ ondergebracht. Dit museum schetst het bijzonder boeiende verleden van de gemeente en de vroegere abdij van Dieleghem aan de hand van zegels, documenten en oude gravures. De museumbibliotheek telt meer dan 35.000 volumes over geschiedenis, archeologie en folklore. Verder worden er ook voorwerpen getoond die gevonden werden bij opgravingen in een vroegere Romeinse villa in het Laarbeekbos en in de prelatuur van Dieleghem, evenals documenten over Kasteel de Rivieren in Ganshoren en diverse schilderijen. In hetzelfde gebouw bevindt zich ook het Nationaal Museum van de Historische Beeldjes en de Collectie Moreau-Genot (stukken in oude faience, gekookt leer en koper).

Openingsuren

Van maandag tot woensdag van 14u tot 16.30u op afspraak
Gesloten tijdens het weekend, feestdagen en de kerstperiode
Uitgezonderd tijdens tentoonstellingen

Vrije toegang voor het museum en de permanente collecties
Betalende toegang voor tijdelijke tentoonstellingen
Geleide bezoeken enkel op afspraak

Wenst u de Abdij van Dieleghem te huren voor de organisatie van een tentoonstelling of een evenement? Hier vindt u alle voorwaarden.

De Oude Abtswoning van Dieleghem
Tiebackxstraat 14 - 1090 Jette
02.479.00.52