U bent hier: Home / extra-paginas / Pedagogisch parcours Heymboschsite / Biodiversiteit / Gewone Vogelkers (Prunus padus)

Gewone Vogelkers (Prunus padus)

De gewone vogelkers is een grote struik die 3 tot 15 meter hoog kan worden. Vogelkers gedijt op verschillende bodems, maar geeft de voorkeur aan kalkrijke bodems met verse of vochtige ondergrond. De vogelkers groeit natuurlijk in onze streken maar werd geleidelijk aan verdrongen door de Amerikaanse vogelkers (Prunus serotina), een invasieve soort uit Noord-Amerika die nu overal voorkomt.


Orde: Rosales        
Familie: Rosaceae
Geslacht: Prunus
Bloeitijd: april - mei
Vruchtvorming: juni - augustus


Stinkhout

De schors van de vogelkers is bruin-rood, met langwerpige lichtbruine inkepingen. De boom wordt soms 'stinkhout' genoemd door de sterke geur die de schors afgeeft als er krachtig over gewreven wordt. De puntige spilvormige knoppen zijn 1 cm lang. De afvallende bladeren (in de winter) hebben een puntige elliptische vorm. De bloesems verschijnen in de lente en vormen trossen met kleine witte bloemen. De bloemen verspreiden een lichte amandelgeur en zijn erg geliefd bij insektenbestuivers. De bloemen worden nadien kleine zwarte eetbare kersen, die door vogels gesmaakt worden maar die door hun bittere smaak moeilijk verteerbaar zijn voor de mens.