Duurzame ontwikkeling-Leefmilieu
Fleur uw gevel op
Ook u kan bijdragen tot de vergroening van onze gemeente, door uw gevel in de bloemetjes te zetten.
No Impact Jette
‘No Impact Jette’ is een project dat draait rond de thema’s afval, voeding en energie. De uitdaging bestaat erin ons consumptiepatroon te veranderen om zo de impact op het milieu te beperken en – als kers op de taart – geld te besparen.
De eco-ambassadeurs
Eco-ambassadeurs zijn bewoners die, met de steun van de gemeente, acties opzetten om de leefomgeving en het gedrag van de bewoners te verbeteren in hun wijk.
Brochure 'Natuurlijk tuinieren'
Nogal wat gezinnen gebruiken geregeld pesticiden, insecticiden en kunstmest in hun tuin zonder op de hoogte te zijn van de risico’s die eraan verbonden zijn. Nochtans is het gebruik van natuurlijke methoden in de meeste gevallen zeker even efficiënt.
Milieuadvies
De milieuadviseur werkt binnen de dienst Duurzame ontwikkeling-Leefmilieu en zorgt voor gemeentelijke leefmilieusensibilisering en -projecten.
De milieuvergunningen
Een milieuvergunning is een vergunning die moet aangevraagd worden voor activiteiten of uitrustingen die een impact kunnen hebben op het milieu of ongemakken of hinder veroorzaken voor hun omgeving.
De gemeentelijke dienst Beplantingen
De gemeentelijke dienst Beplantingen zorgt voor het onderhoud van een groot deel van de Jetse groene ruimtes en voor de gemeentelijke serres.
't Hoekje Grond
't Hoekje Grond stelt volkstuintjes ter beschikking van tuinliefhebbers die graag een stukje grond willen bewerken. De Jetse lokale afdeling van de Nationale Liga van 't Hoekje Grond en Volkstuintjes werd op 30 oktober 1940 opgericht en mag zich intussen 'Koninklijk Werk van 't Hoekje grond' heten.
Het groene netwerk
Het is niet altijd evident om stadsontwikkeling te combineren met het behoud, of zelfs de uitbreiding, van groene ruimtes. Via het groene netwerk en de ontwikkeling van de fauna en flora probeert de gemeente Jette dit toch na te streven. Hieronder vindt u een link naar de brochure 'Het Groene Netwerk in Jette' en een impressie van dat netwerk, door Jettenaren op de gevoelige plaat gezet.
Het label eco-dynamische onderneming
Het Jetse Gemeentehuis is erkend als Ecodynamische onderneming, als erkenning voor haar inspanningen voor het leefmilieu in haar dagelijks bestuur.
De parken en bossen in Jette
Het Jeugdpark, het Garcetpark, het Huybrechtspark en het Boudewijnpark, maken samen met het Laarbeekbos, het Poelbos en het Dielegembos van Jette een bijzonder groene gemeente.
Vergroeningshandvest
Zin om bloembakken te installeren in de openbare ruimte, bloemen te planten aan de voet van de bomen in uw straat of een ‘incredible edible’-project op te starten in uw buurt? Al deze initiatieven kaderen in het gemeentelijke programma ter promotie van het groene netwerk, maar u moet er wel vooraf toestemming voor vragen.
Label 'Honing van Jette'
In juni 2017 riep de gemeente Jette het officiële label ‘Honing van Jette’ in het leven ter promotie van kwaliteitshoning geoogst in Jette door erkende imkers.
Gemeentelijk bomenkadaster
Verkoelingseilanden, infiltratie van regenwater, het behoud en de ontwikkeling van de biodiversiteit,… De boom speelt binnen de stadsaanleg een essentiële rol in de strijd tegen de klimaatopwarming. De gemeente Jette besteedt hier veel aandacht aan en ontwikkelde een inventaris van alle bomen op het grondgebied, om zo tot het Bomenplan te komen.
Jette, diervriendelijke gemeente
Dierenwelzijn ligt Jette na aan het hart. Daarom engageert de gemeente zich ten volle voor deze zaak, en dat via een reeks maatregelen zoals de premie voor sterilisatie van huiskatten, maar ook de bescherming van de gierzwaluw. Jette mag zich trouwens een 'diervriendelijke gemeente' noemen, een label dat Leefmilieu Brussel toekent aan gemeenten die zich, volgens welbepaalde criteria, inzetten voor dierenwelzijn.